BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, November 29, 2012

Resipi : Durian Crepe

Meh2 nak share satu resepi lg. Mgkin agak trlmbt tp it's ok bgku dlm belajar xde yg trlambt. Skng ni mmg molek la musim durian, di sini durian, di sana durian, di mana2 pun makan durian..hehe... mcm lagu pengakap daa... pulut durian sudah, tempoyak sudah, ratah durian pun sudah. Durian yg belambak tu nak buat apa kn? Jeles jg duk tgok org update status makan durian crepe. So, saya pun nk try. Alhamdulillah, cubaan pertama berhasil. Kt sini nak share resipi durian crepe yg saya modify sikit ikut bahan2 yg ada di rumah. Mudah sgt. Yg penting rasanya terangkat! (^_^)V
 
Kulit crepe:
250gm tepung gandum
500ml santan (kalau santan 350ml, campur air 150ml)
3bj telur
1 sudu kecil tepung ubi
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil perwarna (terpulang, sb saya org Kedah jd Dc saya warna hijau kuning, kalo minat warna 1Malaysia letak la biru ke, merah ke.. ate, lalu ke kome nk makan???)
 
Cara membuatnya:
1-Gaulkan kesemua bahan di atas.
2-Blend semua bahan td.
3-Tapiskan.
4-Sendukkan dan leperkan atas kuali. Boleh bayang tak? Mcm buat peknga tu. Peknga tu tau tak apa? hehe
5-Biar sampai masak. Tak perlu terbalikkan.
6-Buat byk2 smpi hbs adunan.
 
Filling crepe:
Whipping cream
Isi durian
 
Cara membuatnya:
# Actually byk cara nk bt krim putar, bergantung kpd apa bhn yg kita ada. Biasanya org guna whipping cream yg dah siap sedia di bakery. Sb saya mls nk kuar cr brg, saya guna apa yg ada dlm almari ibu je. Mujur ada shortening. Ni cara nk buat whipping cream tu.
 
Bahan-bahan:
100gm shortening
100gm butter/planta
150g-200gm gula aising (diayak, takde gula aising, pakai gula biasa, tp blend dulu)
1 sudu besar susu pekat manis
 
Cara membuatnya:
1-Pukul butter, shortening, gula aising dan susu pekat sampai kembang.
-senang je. Dah siap pun whipping cream.
 
Ok. Berbalik kpd Dc kita td. Dah siap kulit dan inti, tiba masa untuk bungkus. Ambik kulit crepe td dan terbalikkan. Kiranya permukaan atas yg licin akan jd kulit luar, yg menggerutu tu kita letak dalam. Letak whipping cream, letak isi durian, then letak lg whipping cream. Lepas tu, boleh la balut. Saiz ikut suka hati, kalo besar kulit, besar la Dc tu nanti. Bentuk pun tak kisah janji gembira. (^_^)
Ok ye. SELAMAT MENCUBA!

Persembahan dia kurang menarik sikit. Nama pun beginner kan.. :)
 

1 BICARA ANDA:

mamyharraz said...

geram jer tgk kecomelan durian crepe nih.
tq share resepi :D