BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 27, 2012

Baking class with ibu: Brownies Kukus Buah-buahan

Kek menjadi menu wajib setiap kali cuti. Sb selalu sgt dh makan kek, smlm tercetus la idea baru. Sesekali tukar selera. Jd BROWNIES KUKUS BUAH-BUAHAN menjadi pilihan. Actually, saya tak brapa suka sgt kek buah atau adik beradiknya. Kalau ada siapa yg tak suka jg, maka anda tahu sebabnya. Tp sb ikut kelas, kena la ikut menu master chef..hehe.. Tp bila diri sendiri yg buat, kena la paksa untuk jatuh cinta dgn masakan sendiri. haha.. Teruk punya olang. Entri kali saje nk share resipi brownies tu. Senang sgt nk buat. Mcm saya kt rumah, bahan2 ni mmg dh sedia ada. Jd kerja2 tu lebih cepat dn mudah. Kalau tak cukup, modify la apa yg patut. (^_^)
 
Bahan-bahan
250gm tepung almond
200gm mentega
100gm gula halus
10gm susu tepung penuh krim
30gm bijan bakar
80gm tepung Superfine (tepung ni xde dlm stok so ganti dgn tepung gandum biasa je)
50 gm parutan kulit limau
200gm coklat parut (simpan dlm fridge selama 15 minit)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk penaik
kismis, ceri merah, ceri hitam (dikeringkan)
 
Cara-cara membuatnya:
1- Masukkan mentega, gula halus dan esen vanila. Pukul sampai kembang dan putih.
2- Masukkan telur satu persatu dan terus pukul.
3- Masukkan susu tepung, tepung almond, tepung Superfine dan serbuk penaik. Gaul sehingga sebati.
4- Masukkan kismis n the gang, parutan kulit limau dan parutan coklat. Gaulkan jg.
5- Tuang adunan ke dalam loyang.
6- Taburkan bijan di atas adunan.
7- Kukus selama 30 minit.
 
 
tadaaa... ni la hasilnya yg tak seberapa... untuk 1st trial... rasa coklat yg mencair tu, tak dpt digambarkan dgn kata2..hehe
 
Mudah kan? SELAMAT MENCUBA!
 
 
p/s: next: durian crepe..hohoho
 

0 BICARA ANDA: