BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, October 9, 2010

Alkisah Atikah, ibu dan sambutan hari lahir...

Salam alaik...

Hari ini saya sajikan sebuah lagi kisah utk kita sama fikir2kan dan renung2kan dan selamat beramal!

Atikah bakal menyambut ulangtahun ke-15nya tidak lama lg. Ibunya berura-ura utk mengadakan majlis hari lahir yg sgt meriah lg hebat. Pendek kata yg grand lah. Bermacam2 agenda yg difikirkan oleh ibunya utk menjadikan sambutan hr lahir tersebut sbg sebuah sambutan yg tidak dapat dilupakan seumur hidup. Sebagai anak, tentunya Atikah gembira krn ibunya bertungkus lumus utk mengadakan majlis hari lahirnya. Tambahan pula, dia boleh menjemput kawan2 sekolahnya utk turut sama meraikan sambutan setahun sekali ini. Atikah tdk dapat membayangkan betapa meriahnya majlis itu nanti apabila ibu mengkhabarkan sebuah kumpulan nyanyian akan dijemput.




Masalah mula timbul bila ibu Atikah mengatakan bahawa kos perbelanjaan utk mengadakan majlis tersebut sgt besar dan mereka tentunya tidak mampu utk mengadakan majlis itu tanpa wang yg mencukupi. Keluarga Atikah bukanlah keluarga yg berada, ibunya ibu tunggal, ayah Atikah pula telah lama meninggal dunia. Memahami masalah yg menimpa ibunya, Atikah mencadangkan agar majlis itu dibuat secara kecil-kecilan saja. Sekadar membeli kek dan tidak perlu menjemput kumpulan nyanyian. Atikah tidak kisah akan semua itu asalkan ibunya tidak perlu menanggung hutang di kemudian hari. Lagipun, mereka bukan orang kaya. Tidak perlu melakukan sesuatu yg melebihi kemampuan mereka. Namun, si ibu tetap berkeras utk mengadakan majlis hari lahir mengikut perancangan yg ditetapkan. Biar apa caranya pun, majlis itu mesti meriah!

Satu hari, si ibu mendapat idea bagaimana boleh mendapatkan wang bg menampung kos majlis tersebut. Atikah diminta ibunya supaya mendapatkan sedikit derma@bantuan drpd kawann2nya di sekolah sebanyak RM 2 seorang. Atikah yg terkejut nyata tdk berpuas hati dgn permintaan ibu. Atikah sedar kawan2nya bukanlah anak org berada juga, kebanyakan drpd mereka ayah bekerja sebagai petani dan buruh kasar. Permintaan ibu dirasakan tidak wajar kerana sepatutnya Atikahlah yg perlu menanggung kos perbelanjaan majlis hari lahirnya sendiri. Bukannya meminta derma drpd kawannya sendiri. Apa kata mereka nanti andai mereka tahu bhw Atikah ingin mengadakan majlis yg hebat tp perlu sampai meminta sumbangan. Atikah meluahkan rasa tidak puas hatinya kpd ibu. 
Ibu lantas membalas, "Nanti kawan2 Atikah pun akan melalui perkara yg sama. Mereka tentu nak adakan majlis yg meriah juga. Lagipun, apalah sgt duit derma RM 2 yg mereka sumbangkan kpd anak yatim seperti Atikah ni."
Jawab Atikah, "Ibu, bukankah sepatutnya sumbangan itu perlu dtg sendiri tanpa perlu diminta? Apa kata org nanti? Kawan2 Atikah bukan org kaya, bu. Menjadi anak yatim tu bukan alasan utk meminta-minta."
Si ibu kemudian membalas, "Cara apalagi yg kita ada Atikah? Duit kita mmg tak cukup, nak. Kita terpaksa."
"Kalau begitu, kita tak perlu buat yg majlis yg mahal2. Atikah tak kisah kalau ibu tak buat majlis langsung pun. Kesian kwn2 Atikah nanti. Atikah tak nak mereka benci Atikah di kemudian hari."
"Atikah, tolonglah faham. Atikah jgn membantah cakap ibu. Ibu buat semua ni utk Atikah."
Kata-kata ibu membuat Atikah lidah Atikah kelu. Atikah sudah tdk ada jwpn lg utk bertikam lidah dgn ibu. Atikah akhirnya melangkah longlai menuju ke bilik. Membiarkan hari esok menentukan jawapan baginya.

Demikianlah cerita Atikah. Nampak mcm tak logik tp dlm dunia realiti berlaku juga cuma situasi aje yg berbeza. Jadi tolong Atikah utk selesaikan masalahnya.


Kalau anda di tempat Atikah mcm mana ya?
a) tebalkan muka minta sumbangan drpd kawan
-sblm tu buat muka kesian dulu dan nyatakan bhw anda org susah
b) terus pertahankan pendirian anda utk tdk meminta sumbangan drpd kwn2
c) menggesa ibu supaya mencari wang melalui cara lain
-cthnya: pinjam drpd kwn2, bt loan dgn bank @ buat kerja part time
d) terus memujuk ibu supaya buat majlis yg ringkas2 aje
-anda sendiri yg buat performance, biar la suara tak sedap pun janji save budget..hihi

Kalau anda sebagai ibu yg konon prihatin kpd anak tersayang pulak mcm mana?
a) teruskan plan anda tanpa menghiraukan pendapat anak anda tu
- lantakla, bukan muka anda yg tebal, muka dia..
b) consider pendapat anak anda, bincang dari hati ke hati
c) cuba mencari sumber kewangan yg lain
-cthnya: minta sumbangan drpd tokoh2 korporat @ YB ke...
d) buat majlis sec kecil2an ttp penuh kemeriahan (ye la kan, dah tak mampu, buat la cara tak mampu)
- mungkin kumpulan nyanyian tu blh digantikan dgn anda sendiri, skali-skala mak nk test market..haha
e) yg ni paling kejam tp mampu menyelesaikan segala punca masalah
-cancel kan aje majlis tu, tak buat pn tak apa lgpun anak anda sendiri tak kisah kan?..kan senang cam tu..tak payah susah2 membazir air liur bertekak dgn anak anda


Moral of the story:
a) buat sesuatu mengikut kemampuan kita
b) dlm hidup ni tak ada benda yg nak di'show off'. Kalo rasa diri dah kaya raya, kat atas sana lagi kaya
c) jgn buat perkara yg boleh menjatuhkan maruah kita sendiri
d) tanamkan rasa malu dlm diri namun biarlah pd tempatnya
e) jgn suka membazir, amalan syaitan tu...
f) jgn melawan cakap ibu bapa selagi perintah mereka tdk melanggar syariat
g) kasihanilah anak yatim dan org miskin, krn dlm harta kita ada hak mereka (az-Zariyat:19)
h) beranilah utk pertahankan hak kita kalau mmg itu hak kita


chocolate cake fountain; kek kahwin impian Sabiha Hamzah..ngee



footnote: thanks to all JPP members 4 celebrating my besday.. >_<
nama watak utama tdk ada kaitan dgn sesiapa pun, just suddenly saya tringt kt sedara susuan saya yg besdaynya 4 hari slpas saya..itu yg letak nma dia..hihihi

3 BICARA ANDA:

ain rahman said...

kak ten yg soklan 1 tu nk jwpn b ngn d..haha XD
soklan 2 tu E!!
hahahahahahaha XD
p/s mak b..mak b =.="

kak ten said...

ain, kalo org len kwen mgkin kta x mrsa nk mkn cake fountain ni tp kalo mak b kita, insyaAllah ada hrpn, tu pn kalo dia kwen ngan diplomat la..hek3

ain rahman said...

ha3..mak bee ttp mak bee XD hik3 XD b cpt kit kwen wey..aku nk mkn kek fountain mg tu...haha