BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, November 16, 2009

~:SI TUKANG GUNTING RAMBUT:~

SEORANG PELANGGAN LELAKI TELAH PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UNTUK MENGGUNTING RAMBUT DAN MENCUKUR JANGGUTNYA. TATKALA SI TUAKNG GUNTING RAMBUT MEMULAKAN KERJANYA, MEREKA MULA BERCERITA TENTANG PELBAGAI PERKARA. KETIKA MENYENTUH TENTANG TOPIK BERKAITAN ALLAH, SI TUKANG GUNTING RAMBUT DENGAN YAKIN BERKATA,"SAYA TAK PERCAYA YANG ALLAH ITU WUJUD."

"KENAPA KAMU KATA BEGITU?" TANYA PELANGGAN LELAKI PULA.

"KAMU CUBA PERGI TENGOK DEKAT TEPI2 JALAN DAN LORONG2 DI LUAR TU, KEMUDIAN KAMU AKAN SEDAR YANG ALLAH TU TAK WUJUD. BERITAHU SAYA, KALAU BENAR ALLAH TU WUJUD, KENAPA ADA BEGITU RAMAI ORANG YANG SAKIT? KENAPA ADA RAMAI ANAK TERBIAR? KALAU ALLAH TU BENAR2 WUJUD, MESTI TAK ADA PENDERITAAN DAN KESENGSARAAN DI DUNIA NI. SAYA TAK BOLEH BAYANGKAN BAHAWA ALLAH YANG PENYAYANG TU BOLEH BIARKAN SEMUA NI BERLAKU." KATA SI TUKANG GUNTING RAMBUT DENGAN ANGKUHNYA.

PELANGGAN LELAKI ITU BERFIKIR SEJENAK TETAPI TIDAK MEMBERI SEBARANG RESPON KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN SEBARANG PERBALAHAN. SI TUKANG GUNTING RAMBUT MENYELESAIKAN KERJANYA DAN PELANGGAN LELAKI PUN MENINGGALKAN KEDAI TERSEBUT. KELUAR SAJA DARI KEDAI, PELANGGAN LELAKI TADI TERNAMPAK SEORANG LELAKI DI TEPI JALAN DALAM KEADAAN RAMBUTNYA PANJANG, KUSUT MASAI, KOTOR DAN JANGGUTNYA TIDAK TERURUS. KEADAAN LELAKI ITU NAMPAK TERUK SEKALI.

PELANGGAN LELAKI TERSEBUT MENGAMBIL KEPUTUSAN UNTUK BERPATAH BALIK KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI. PELANGGAN LELAKI ITU MASUK KE DALAM KEDAI DAN BERKATA KEPADA SI TUKANG GUNTING RAMBUT,"KAMU TAHU, TUKANG GUNTING RAMBUT SEBENARNYA TAK WUJUD."

"MACAM MANA KAMU BOLEH KATA BEGITU?"UJAR SI TUKANG GUNTING RAMBUT DENGAN NADA TERKEJUT. "SAYA KAN ADA DI SINI DAN SAYA SEORANG TUKANG GUNTING RAMBUT. SAYA BARU SAJA MENGGUNTING RAMBUT KAMU TADI!" UJAR SI TUKANG GUNTING RAMBUT LAGI. KALI INI DENGAN LEBIH TEGAS.

"TAK!"PELANGGAN LELAKI PULA MEMBALAS. "TUKANG GUNTING RAMBUT TAK WUJUD. KALAULAH MEREKA WUJUD TENTU TAKKAN ADA ORANG YANG RAMBUTNYA KOTOR DAN PANJANG DAN JANGGUT YANG TAK TERURUS, MACAM LELAKI KAT LUAR TU."

"AH!" BENTAK SI TUKANG GUNTING RAMBUT. "TAPI TUKANG GUNTING MEMANG WUJUD! ITULAH YANG BERLAKU KALAU MEREKA TAK DATANG PADA SAYA." BALAS SI TUKANG GUNTING RAMBUT.

"TEPAT SEKALI." BALAS PELANGGAN LELAKI TIBA2 DENGAN RIAK MUKA GEMBIRA SEOLAH-OLAH DIA TELAH MEMENANGI PERBAHASAN TERSEBUT. "ALLAH PUN BEGITU. ALLAH TU WUJUD. ITULAH YANG BERLAKU KALAU MANUSIA TAK DATANG CARI ALLAH DAN MINTA TOLONG DARINYA. SEBAB TU LAH BANYAK SANGAT PENDERITAAN DAN KESENGSARAAN KAT DUNIA NI." JAWAPAN PELANGGAN LELAKI MEMBUATKAN SI TUKANG GUNTING RAMBUT TERDIAM SERIBU BAHASA.

Penciptaan manusia dan alam semesta merupakan salah satu bukti ALLAH itu wujud. ALLAH menciptakan setiap makhluk dengan penuh teratur dan kesempurnaan serta berkait rapat antara satu sama lain. Maka mustahillah jika ada dakwaan yg mengatakan bahawa segala makhluk yg ada di muka bumi ini tercipta secara kebetulan.Kalau sesuatu itu terjadi secara kebetulan, maka pada awalnya pasti tidak teratur. Jika makhluk itu tidak tercipta dengan sendirinya dan tidak tercipta secara kebetulan, maka pasti ada yang menciptakannya, iaitu ALLAH ya Rabbal 'alamin.
ALLAH telah berfirman dalam surah at-Thur ayat 35:
Maksudnya: Atau apakah mereka tercipta tanpa asal usul ataukah mereka yang menciptakan (diri mereka sendiri)?
Ayat di atas menjelaskan bahawa makhluk tidak diciptakan tanpa pencipta dan tidak menciptakan dirinya sendiri. Jadi, tanpa ragu2 lagi, yang menciptakan makhluk itu adalah ALLAH S.W.T.
Sebenarnya, banyak lagi bukti lain yang menunjukkan ALLAH itu wujud. Manusia yang tidak mempercayai ALLAH ada di mana2. Bibirnya sahaja mengaku percaya pada ALLAH tapi hatinya siapa yang tahu. Ramai manusia percaya ALLAH itu wujud tetapi tidak mengimani rukun iman dengan betul. Ramai juga yang mengaku hamba ALLAH tetapi tidak meletakkan ALLAH pada tempat yang sepatutnya. Malah, ada juga yang mengabaikan pergantungan harap kepada ALLAH dalam mengendalikan urusan seharian. Sesungguhnya, ALLAH tidak akan sedikitpun mengalami kerugian jikalau manusia tak meminta kepada ALLAH dan seringkali melupakanNya tetapi manusia pasti terkapai-kapai walaupun sedetik ALLAH melupakan kita.
Firman ALLAH S.W.T. yg bermaksud:
"Wahai manusia! Kamulah yang memerlukan ALLAH; dan ALLAH Dialah yang Maha Kaya(tidak memerlukan sesuatu), Maha Terpuji." surah Fatir ayat 15.
"Wahai manusia! Sungguh, janji ALLAH itu benar, maka janganlah kehidupan dunia memperdayakan kamu dan janganlah (syaitan) yang pandai menipu, memperdayakan kamu tentang ALLAH" (35:5)
feetnote: mari sama2 kita hayati lirik lagu Aku Tanpa Cintamu nyanyian Mirwana

0 BICARA ANDA: