BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, November 13, 2009

AISYAH; WANITA SOLEHAH SEBAGAI SURI TELADAN~part 3

Kemurnian Cinta Rasulullah S.A.W.

Rasulullah sgt mencintai Aisyah. Perkara ini dapat diketahui dari suatu riwayat yang disampaikan oleh Imam az-Zahabi ketika Amr bin al-Ash bertanya kpd nabi S.A.W., "Siapakah orang yang paling baginda cintai?" Baginda menjawab:"Aisyah." Kemudian Amr bertanya lagi, "Siapakah di kalangan lelaki yg paling baginda cintai?" Rasulullah menjawab:"Ayah Aisyah."
Rasulullah juga pernah bersabda:"Seandainya aku boleh menjadikan kekasih dari kalangan umatku ini, nescaya akan aku jadikan Abu Bakar sebagai kekasih. Tetapi persaudaraan dalam Islam lebih utama."
Maka Rasulullah menyintai lelaki dan wanita yang paling utama dari kalangan umatnya. Oleh sebab itu, barangsiapa membenci kedua insan yang dicintai Rasulullah ini, maka ia akan dibenci Allah dan RasulNya. Kasih sayang Rasulullah terhadap Aisyah sangat besar. Perkara ini dpt dilihat ketika ramai wanita yg memilih hadiah untuk Aisyah melalui keizinan baginda.
Imam az-Zahabi meriwayatkan drpd Aisyah bhw ramai orang memilihkan hadiah pd hari khusus utk Aisyah. Kata Aisyah, "Teman-teman wanita saya berkumpul dekat Ummu Salamah, lalu mereka berkata padanya:"Sesungguhnya ramai orang memilih hadiah untuk Aisyah sedangkan kita menghendaki kebaikan sebagaimana yg diingini Aisyah. Oleh sebab itu, katakanlah kpd Rasulullah agar baginda menyuruh orang yg memberikan hadiah yg ia sukai..
Kemudian Ummu Salamah menyampaikan perkara itu kpd Rasulullah tetapi baginda diam shj. Lalu Ummu Salamah mengulanginya kembali tetapi baginda masih tetap diam dan tdk menjawab. Setelah Ummu Salamah menyampaikan perkara itu sampai tiga kali, baginda bersabda: "Wahai Ummu Salamah, janganlah engkau menyakiti aku dgn mengganggu Aisyah. Kerana demi Allah, tidaklah pernah turun wahyu kpdku sedangkan aku berada dlm selimut seorang wanita selain dia."
Jawapan baginda tersebut menunjukkan bhw keutamaan Aisyah melebihi Ummul Mukminin yg lain. Maka tdk hairanlah jika kita mendengar Anas bercerita, Rasulullah pernah bersabda:"Kelebihan Aisyah dibandingkan dgn wanita2 lain spt kelebihan makanan srid iaitu roti yg diramas dan direndam dlm kuah dibandingkan dgn jenis makanan lain."
Aisyah pernah berkata:"Aku diberi sembilan perkara yang tidak diberi kepada seorangpun wanita setelah Maryam binti Imran. Keutamaan tersebut iaitu...

feetnote: untuk mengetahui apakah 9 kelebihan tersebut, nantikan dlm post yang seterusnya..Wassalam...

0 BICARA ANDA: