BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 6, 2011

::pisang dan hati::

Salam alaik..
Suatu ketika di matriks dulu, ada sahabat yang rajin berkongsi artikel2 islamik yg diperolehnya dr website2 islamik, antaranya kisah yg ingin saya kongsi dgn anda di sini, kisah yg saya ingat hingga kini, yg memberi kesan pada diri, terimalah KISAH PISANG DAN HATI...

Maryam, guru kelas Taman Kanak-Kanak menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa kantong plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.Keesokan harinya, setiap murid membawa kantong plastik berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak delapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.
“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana saja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Bu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam kantong.
Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mulai berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk. Anak-anak itu mulai merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi karena selain kantong berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.
“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam kantong ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Bu Maryam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih buruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.
“Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak bisa tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, coba bayangkan apa akan terjadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Bu Maryam.
Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Memaafkan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik daripada membenci.
Sumber: iluvislam.com
*   *   *
Kisah ini sering mengingatkan saya untuk berlapang dada dgn ragam manusia. Kadang-kadang bila timbul rasa tak senang dengan orang di dalam hati, cepat saya tersedar betapa ruginya ada perasaan buruk2 mcm tu dalam hati. Hati kita punya la rasa tak senang dan sakit setiap masa walhal orang yang kita ada masalah hatinya dgnnya tu langsung tak terkesan dgn apa yg kita rasa, malah mungkin dia tak tahu pun kita sedang membenci, iri hati atau dengki dgn dia. Rugikan...
Jagalah hati, memang hati ni organ yg paling susah nak jaga, bukan macam tangan atau kaki, kalau ada masalah boleh detect dan InsyaAllah boleh dibetulkan segera namun bukan bermakna hati yg bermasalah tak ada penawarnya. Ingat lagi tak lagu nyanyian Opick berjudul Obat Hati tu?
Obat hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Quran dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perpanjanglah
Salah satunya siapa bisa menjalani
Moga-moga gusti Allah mencukupi
Obat hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Quran dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perpanjanglah 
Moga-moga Allah Taala mencukupi
Moga-moga Allah Taala mencukupi0 BICARA ANDA: